Zo stop je ermee.
En zorg je voor neer geluk en zelfvertrouwen.
Heb jij ook vaak de neiging jezelf te vergelijken met anderen? Misschien scroll je door je social media en zie je hoe goed anderen het lijken te hebben. Hoe succesvol ze zijn. Hoe geweldig hun leven eruitziet. En dan, zonder het direct bewust te merken, begin je jezelf te bekritiseren. Je voelt je alsof je niet genoeg doet, niet genoeg hebt bereikt. En zo haal je jezelf naar beneden.
Jezelf vergelijken met anderen. Het is een ontzettend sterke gewoonte. En het kan je ook zeker helpen. Maar laat je het op de automatische piloot z’n eigen gang gaan, dan kan het je zomaar van je eigen pad weghouden. Weg van jezelf. Je zelf steeds maar vergelijken met het ogenschijnlijke succes van een ander, creëert een onrealistisch beeld van succes en geluk dat je alleen maar tot negativiteit leidt.
5 tips voor meer vriendelijkheid voor jezelf.
Het is tijd om die vergelijkingen achter je te laten en je aandacht te richten op wat voor jou echt belangrijk is. Maar hoe doe je dat? Hier zijn vijf stappen die je kunt nemen om met meer vriendelijkheid en liefde naar jezelf te kijken en je mindset positief te ontwikkelen:
1. Realiseer je dat iedereen uniek is.
Iedereen is uniek. Jij ook! Iedereen heeft eigen waarden, doelen en dromen. Het is dus ook belangrijk om te beseffen dat iedereen zijn eigen reis maakt, met zijn eigen ups en downs. Vergelijken met anderen is niet eerlijk, want je vergelijkt je eigen binnenwereld met de buitenwereld van anderen. Herken je eigen uniciteit en waardeer je eigen reis.
Neem eens een moment om hierbij stil te staan: Hoe zou je jezelf omschrijven? Welke eigenschappen en kwaliteiten dicht jij jezelf toe?
2. Leer je eigen waarden kennen.
Ontdek wat voor jou echt belangrijk is in het leven. Wat zijn jouw waarden? Wat zijn je doelen, je dromen? Bekijk hoe je daar meer van kan toevoegen aan jouw eigen leven.
Richt je aandacht op wat voor jou waardevol is, in plaats van te streven naar wat anderen hebben.
Tijdens een Priority Call help ik je met behulp van het waardenkompas. Dit is een oefening waarmee we snel inzicht krijgen in de waarde die jij hecht aan verschillende levensgebieden, waar je snel mee aan de slag kan.
3. Wees dankbaar.
Sta regelmatig stil bij de dingen waar je dankbaar voor bent in je leven. Schrijf dagelijks een paar dingen op die je dankbaarheid brengen. Dit zal je helpen om meer in verbinding te komen met de positieve aspecten van je eigen leven. Het helpt je in het ontwikkelen van een positieve mindset. Je gaat meer waarderen wat je hebt. Tegelijkertijd heeft het stil staan bij waar je dankbaar voor bent een positief effect op je stress en helpt het je om te ontspannen.
Een mooie manier om hiermee te beginnen is bijvoorbeeld door het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek. Iedere avond voor het slapen gaan sta je een moment stil bij waar je dankbaar voor bent en schrijf je een stuk of drie dankbaarheden op.
4. Ontwikkel zelfcompassie.
Behandel jezelf met dezelfde vriendelijkheid en begrip zoals je zou doen naar een dierbare vriend of vriendin. Wees niet te streng voor jezelf en gun jezelf de ruimte om te groeien en te leren.
Ga na bij jezelf, hoe je zou reageren wanneer een dierbare vriendin van je erg kritisch is naar zichzelf. Grote kans dat je er dan voor haar zou zijn, zou steunen en zou aanmoedigen om niet te kritisch te zijn. Die zelfde vriendelijke en milde blik mag je ook naar jezelf toe ontwikkelen.
In mijn blog Behandel jezelf als een dierbare vind je hier een mooie oefening voor.
5. Beperk je social media-gebruik.
Realiseer je dat sociale media vaak een vertekend beeld geven van het leven van anderen. Op social media zie je vooral de succesverhalen. Het liefst nog extra aangedikt ook. De werkelijkheid ishelemaal niet enkel rozengeur en maneschijn. Beperk je tijd op social media en laat je niet beïnvloeden door de schijnbaar perfecte levens van anderen.
Het scrollen door social media op je mobiel is vaak een onbewuste aangelegenheid. Voor je het weet heb je dat ding weer in je handen. Het is dus belangrijk om hier meer bewust van te worden. Het kan bijvoorbeeld helpen om je telefoon vaker buiten handbereik te leggen.
Geef jouw waarden prioriteit.
Wil je leren hoe je deze stappen kunt implementeren in je dagelijks leven en echt voor jezelf kunt kiezen? Kijken dan eens naar mijn programma Prioritize Your Life!. In dit programma gaan we samen aan de slag om te ontdekken wat echt belangrijk voor je is, wat je prioriteiten zijn, en hoe je deze in je dagelijks leven kunt integreren.
Priority Call!
Zet nu je eerste stap naar een gelukkig leven vanuit jouw eigen waarden. Plan eenvoudig een gratis Priority Call in mijn agenda. In deze call van een uur zetten we de zaken goed voor je op een rijtje. Waar liggen je prioriteiten? Hoe wil je deze vormgeven in je dagelijks leven.
Als je in aanmerking komt voor mijn programma, dan gaan we samen aan de slag.